Всяка една култура по света има своите кулинарни отличителни особености. Блюдата за най-малките също са повлияни от националната специфика на храненето. Колкото и различни да са те помежду си, общото между тях обаче е, че съдържат полезни за растежа и развитието на децата съставки. А това е чудесна предпоставка да внесете разнообразие и екзотика в домашната си кухня и да направите часовете за хранене на вашите малчугание желани и очаквани.
Бенто – красота и изкуство в чинията >>
Ето 10 национални специалитета, с които да зарадвате малките лакомници, и най-вече – малките злоядци у дома:
Антохитос, Мексико
Буквално "antojitos" означава "малки закуски”. Така се наименоват още и всички предястия в Мексико. "Аntojitos" е термин, който се отнася за всичко вкусно и пикантно, което можем да видим върху всички малки щандове, пръснати из мексиканските улички и отрупани с всевъзможни местни специалитети - чипове с гуакамоле и салса, такос, quesadillasи, тортили и други повече или по-малко известни лакомства. Тези закуски се консумират и в цяла Северна Америка, но най-автентичните antojitos могат да се открият единствено по улиците на Мексико Сити под формата на мексиканска царевична тортила на скара със сирене, прегъната на две. Такос също са изключително популярни и любими закуски за най-малките – това са мини питки, пълнени с пиле, чоризо и морски дарове.
Мексико – традиция с горещи нотки >>
Ориз и боб, Карибите
Лесни за приготвяне и питателни, оризът и бобът са основни и любими съставки в менюта на малчуганите от Карибите и цяла Централна и Южна Америка. В голяма част от тези райони въпросните варива се консумират всеки ден. Ще срещнем блюда с ориз или боб, приготвени по най-разнообразен и изкусителен начин. Освен че бобовите култури и оризът са любимо блюдо на всеки малчуган, факт е, че те са и много полезни за растежа и развитието на мъниците. Това, което ги прави изключително ценна и здравословна храна, е високото им съдържание на пълноценно усвоими растително протеини.