Продукти за салатата:
100 г кълнове от леща
най-крехките, вътрешни листа от една връзка зелена салата
5 репички
2 стръка пресен чесън
ленено семе
сол, зехтин
Продукти за крекерите:
1 ч. ч. зеленчуково брашно
1/2 ч. л. сода
3 с. л. зехтин
ленено и сусамово семе
риган, мащерка, сол, захарвода за омесване
Брашното се овкусява с подправките и семената. Добавя му се содата и постепенно се сипват зехтинът и водата. Замесва се на меко тесто. Разточва се на тънко (около 5 мм). С остър нож леко се отбелязват (без да се реже тестото) очертанията на квадратите. Пече се върху пергаментова хартия за около 15 минути в предварително загрята на 180° С фурна. След като се охлади, крекерите се начупват по отбелязаните очертания.
Продукти за млечния сос:1/2 кофичка кисело мляко
сол
Кълновете от леща се поставят за канапе на салатата в дълбока чиния. Добавят се и останалите нарязани зеленчуци. Салатата се накъсва на по-едри парчета. Овкусява се и се поръсва с бисерите от оцета.
Киселото мляко се подправя със солта и се разбърква енергично. Отстрани на чинията се поставя лъжичка от млечния сос, а около него се подреждат няколко зеленчукови крекера.
Снимка: Росица Тодорова, LadyZone.bg