Щраусово месо присъства на нашия пазар повече от 10 години, но не всеки познава вкуса му. Да, то е нещо непознато и екзотично за балканския ни вкус, но няма да бъде  компромис, ако си приготвите щраусово ястие, освен това се готви лесно. От щрауса се яде само месото от кълките. В магазините "Метро" може да се намери на цена 25-35 лв. за килограм. Безспорно голям интерес за диетологизите представлява месото на щраус. За разлика от това на другите птици то е тъмночервено на цвят и по външен вид и вкус твърде напомня говеждото. Хората, които се занимават активно с фитнес и работят за оформяне на тялото знаят, че щраусовото месо е ниско калорично (0,03 % мазнини), в същото време има богато протеиново съдържание - 25 % и без вредните за здравето  животински мазнини.

Рецепта №1

Щраусови пържоли на фурна

Необходими продукти за марината за 4 порции

1/3 чаена чаша балсамов оцет

1/2 чаена чаша зехтин

2-3 скилидки чесън

1 ч.л. сух розмарин

1 лист салвия

1/2  ч.л. черен пипер

½ ч.л сол

Начин на приготвяне

Продуктите се смесват в дълбока купа с капак. Потапя се всяко парче месо в нея. Притискат се в маринатата плътно. Купата се похлупва и се поставете в хладилника. След час се изважда и месото се пече в тавичка с малко вода и зехтин на 250 С градуса за около 30 - 35 минути, покрита с алуминиево фолио. Може да се комбинира със зеленчуци на скара. Така притготвеното месо е подходящо в менюто при сърдечносъдови заболявания.

Продължава с рецепта за щраусов стек на тиган>>>