Принципно го използваме за настъргването на едри и сравнително твърди продукти, необходими за направата на любимите ни ястия. Откакто разбрахме, от гуру chef-готвачите ни, че маслото е редно да бъде настъргано преди термична обработка - всичко се промени поради две основни причини. 

#Настърганото масло се стопява много по-бързо
В случай, че ви се наложи да поставите маслото спешно върху ястието, което се пече във фурната, а не сте го разтопили предварително, рендето идва на помощ. Известно е, че повечето рецепти за ястия на фурна изискват маслото да бъде предварително разтопено, поради факта, че така по-лесно и качествено прониква в печивото. Оказва се, че ако настържете замразеното масло, са му необходими само няколко минути пухкавите му люспи да омекнат.

#Настърганото масло попива по-лесно и бързо в печивото
Когато искате да приготвите тесто за бисквити или курабийки настъргването на маслото също е удобен начин да го прибавите към брашното. Условието е да се работи бързо, за да може люспите настъргано масло да се запазят сравнително студени и неразтопени. Това помага на тестото при печенето по-лесно да бухне, тъй като при разтопяването си маслото отделя и определено количество влага.