Най-често употребяваният тахан е получен при смилането на сусамово семе. Намира широко приложение в Средиземноморската кухня и в кухнята на Близкия Изток. Сервира се като предястие с арабска питка. Сусамовият тахан е основен компонент в ястията: хумус, бабагануш и халва.

Бабагануш е блюдо от ливанската кухня, типична за Близкия Изток разновидност на кьопоолуто. На арабски думата означава "поглезете татко". Освен традиционните патладжани, чесън , магданоз, в бабагануш се слага сусамов тахан, лимонов сок и зехтин.

Необходими продукти

3 патладжана

1 лимон, само сок

2 супени лъжици тахан

3 скилидки чесън, смачкани с 1 ч.л. сол

2 супени лъжици зехтин

Черен пипер на вкус

Червен пипер за поръсване отгоре             

Начин на приготвяне

Патладжаните се опичат за около 20 минути, докато кожичката почернее, а месестата част стане мека, когато натиснете патладжана.

В хаванче се стрива чесънът със сол. Прибавят се тахан, лимонов сок, зехтин, черен пипер.

Когато патладжаните се охладят, се издълбава месестата им част и се смесва с останалите съставки.

Сервира се поръсен със зехтин и червен пипер.

Продължава за видовете тахан>>>

Любопитно:

Освен от сусамово семе се произвежда тахан от лешници. Лешниковият тахан е важна съставка в шоколадите. Сами може да си приготвите домашно лакомство от лешников тахан, смесвайки го с мляко, какао и мед.

Бадемов тахан се получава чрез смилане на сурови бадеми. Когато го смесите с масло, мед, сметана и какао ще получите вкусен и полезен пълнеж за домашни слепени сладки.

Орехов тахан може да приготвите като в блендер смесите орехови ядки с някакво нерафинирано масло. Комбинацията от орехов тахан, мед и кисело мляко е отлична тонизираща закуска.

Слънчогледов тахан може да приготвите като към запечени на тиган слънчогледови ядки прибавите зехтин и в блендер миксирате до получаване на  паста. С нея може да направите великолепен салатен дресинг.