Най-често употребяваният тахан е получен при смилането на сусамово семе. Намира широко приложение в Средиземноморската кухня и в кухнята на Близкия Изток. Сервира се като предястие с арабска питка. Сусамовият тахан е основен компонент в ястията: хумус, бабагануш и халва.
Бабагануш е блюдо от ливанската кухня, типична за Близкия Изток разновидност на кьопоолуто. На арабски думата означава "поглезете татко". Освен традиционните патладжани, чесън , магданоз, в бабагануш се слага сусамов тахан, лимонов сок и зехтин.
Необходими продукти
3 патладжана
1 лимон, само сок
2 супени лъжици тахан
3 скилидки чесън, смачкани с 1 ч.л. сол
2 супени лъжици зехтин
Черен пипер на вкус
Червен пипер за поръсване отгоре
Начин на приготвяне
Патладжаните се опичат за около 20 минути, докато кожичката почернее, а месестата част стане мека, когато натиснете патладжана.
В хаванче се стрива чесънът със сол. Прибавят се тахан, лимонов сок, зехтин, черен пипер.
Когато патладжаните се охладят, се издълбава месестата им част и се смесва с останалите съставки.
Сервира се поръсен със зехтин и червен пипер.
Продължава за видовете тахан>>>
Любопитно:
Освен от сусамово семе се произвежда тахан от лешници. Лешниковият тахан е важна съставка в шоколадите. Сами може да си приготвите домашно лакомство от лешников тахан, смесвайки го с мляко, какао и мед.
Бадемов тахан се получава чрез смилане на сурови бадеми. Когато го смесите с масло, мед, сметана и какао ще получите вкусен и полезен пълнеж за домашни слепени сладки.
Орехов тахан може да приготвите като в блендер смесите орехови ядки с някакво нерафинирано масло. Комбинацията от орехов тахан, мед и кисело мляко е отлична тонизираща закуска.
Слънчогледов тахан може да приготвите като към запечени на тиган слънчогледови ядки прибавите зехтин и в блендер миксирате до получаване на паста. С нея може да направите великолепен салатен дресинг.