Безспорно, веганството е начин на живот. Мотивите да залагаме на този тип хранене са многобройни - здравословни, етични, морални, екологични и нито един от тях не е преходен или би могъл да се окачестви като модно течение. Дали ще лишите организма си за цял живот от животински продукти, каквито са месото, млякото, сиренето, яйцата, дори и медът, или ще изберете по-леката алтернатива, каквато е вегетарианството, е право на личен избор. Дори и да сте страстен привърженик на месната кухня, не пречи да опитате изкусителните веган рецепти, които избрахме за всички вас. Здравословни, зареждащи и много апетитни:

#Веган пица с полента

Продукти:
2 ч.ч. вода
¾ ч.ч. полента (или качамак)
5 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
200 г гъби печурки, нарязани на филийки
1 малка глава червен лук, нарязана на кръгчета
1 едър домат, разрязан на колелца
10 листенца пресен спанак
¼ ч.ч. доматено пюре

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Водата се сипва в тенджера да кипне. Котлонът се намалява и се добавя полентата. Разбърква се постоянно в продължение на 10 минути, докато поеме водата и се сгъсти. Сваля се от котлона и се добавя 1 с.л. зехтин, сол и пипер. Разбърква се добре. В кръгла форма за сладкиши или обикновена тава се поставя хартия за печене и се намазва със зехтин. Готовата полента се изсипва отгоре, докато е още гореща. Поставя се в хладилника за около 20 минути да изстине добре. Фурната се загрява на 220 градуса. Полентата се изважда от хладилника и се слага във фурната за 20 минути. След като се извади, се намазва с останалия зехтин отгоре. Идва ред и на доматеното пюре, което се разпределя равномерно. Отгоре се подреждат листата пресен спанак, гъбите, лукът и накрая доматите. Тавата отново се връща във фурната за 10 минути. След като готовата пица се извади, се оставя да изстине 10 минути, преди да се нареже и поднесе.

#Задушени броколи с кълнове от лимец и свежи зеленчуци>>