Ако искате да се поглезите с много лесен и изискан деликатес или да направите впечатление, където трябва, задължително трябва да овладеете базовата рецепта за Киш. След това спокойно може да впрегнете фантазията си и да комбинирате до безкрай любимите си продукти, зеленчуци, сирена, яйца и сметана или просто да импровизирате с продуктите, които в момента се намират в хладилника ви.

Класическата рецепта е с основа от ронливо тесто и наподобява пай. Много практичните французи обаче го заместват с обикновено готово бутер тесто, с което съкращават времето за приготвяне наполовина. Ние предпочитаме класическия вариант, но ви съветваме да експериментирате и да изберете своята версия. И двата вида тесто можете да приготвите предварително и да съхранявате една седмица в хладилник. Ако решите да замразите тестото, не забравяйте да го извадите от фризера поне 4 часа преди обработката. В този случай пак го премесете и оставете да почине за 15 минути в хладилник преди да продължите с рецептата.

Представяме ви основната рецепта за Киш Лорен, всепризнат цар на кишовете и две много популярни вариации.

За ронливото тесто:

200 грама брашно

100 грама масло

4 супени лъжици студено прясно мляко или студена вода

Сол

1. Пресяваме брашното и правим кладенче.

2. Слагаме в кладенчето нарязаното на малки късове масло, млякото и солта.

3. Месим бързо и енергично до получаването на твърдо тесто.

4. Оформяме тестото на топка и оставяме за 20 минути да почине в хладилника.

Киш Лорен

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Ронливо тесто

100 грама пушен бекон

2 глави стар лук

200 грама сметана

3 яйца

200 грама настъргано сирене Ементал

Сол, черен пипер, индийско орехче

1. Разточваме тестото и покриваме с него дъното и страните на форма за киш.

2. Запържваме бекона с двете глави лук, нарязани на кубчета и оставяме да изстине напълно.

3. Разбиваме сметаната и яйцата и ги овкусяваме със сол, пипер и индийско орехче.

4. Разбъркваме яйчената смес с бекона и лука и прибавяме настъргания Ементал.

5. Изсипваме пълнежа върху тестото и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или докато кишът придобие апетитен златисто-кафяв цвят.