Фейският хляб често се предлага като почерпка, вместо торта за рождения ден на децата в Австралия и Нова Зеландия. Самият хляб се прави като по традиционен начин се замесва бяло брашно, вода и мая. Тайната съставка е в супената лъжица захар, която се поставя за допълнителна сладост. Хлябът трябва да се изпече в правоъгълна форма, за да може след това да се нареже на филийки.
Ето и как точно обикновеният хляб се превръща във фейски според австралийската рецепта:
1. Нарежете хляба на филийки.
2. Всяка филийка разрежете по диагонал, така че да се получат триъгълници.
3. Намажете филийките богато с масло.
4. Поръсете всяка от тях със захарни пръчици или перли.
Много често австралийците използват най-обикновен бял хляб, купен от магазина. Не избират здравословен, пълнозърнест или с фибри. Напротив – целенасочено купуват най-обикновен пухкав, бял пшеничен хляб.
Близки до австралийската идея са и други хлябове, характерни за различни държави. В Холандия например поръсвах филийката, намазана с масло с шоколадови пръчици. Този хляб се нарича hagelslag. Датчаните пък правят muisjes като използват кръгли филийки, които поръсват с цветни захарни перли; или viokken, ако са използвали шоколадови стърготини.