Фейският хляб често се предлага като почерпка, вместо торта за рождения ден на децата в Австралия и Нова Зеландия. Самият хляб се прави като по традиционен начин се замесва бяло брашно, вода и мая. Тайната съставка е в супената лъжица захар, която се поставя за допълнителна сладост. Хлябът трябва да се изпече в правоъгълна форма, за да може след това да се нареже на филийки.

Ето и как точно обикновеният хляб се превръща във фейски според австралийската рецепта:

1. Нарежете хляба на филийки.
2. Всяка филийка разрежете по диагонал, така че да се получат триъгълници.
3. Намажете филийките богато с масло.
4. Поръсете всяка от тях със захарни пръчици или перли.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Снимка: Facebook

Много често австралийците използват най-обикновен бял хляб, купен от магазина. Не избират здравословен, пълнозърнест или с фибри. Напротив – целенасочено купуват най-обикновен пухкав, бял пшеничен хляб.

Близки до австралийската идея са и други хлябове, характерни за различни държави. В Холандия например поръсвах филийката, намазана с масло с шоколадови пръчици. Този хляб се нарича hagelslag. Датчаните пък правят muisjes като използват кръгли филийки, които поръсват с цветни захарни перли; или viokken, ако са използвали шоколадови стърготини.