Необходими продукти
За магданозения сос
2 скилидки чесън
1 голяма връзка магданоз
25 гр. борови семки
50 гр. пармезан
150 мл. зехтин
сол и черен пипер на вкус
За салатата
6 големи домата
450 гр. тиквички
450 гр. сирене фета
резени лимон и големи черни маслини (за украса)
сол и черен пипер
шепа листа от босилек
зехтин за овкусяване
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната до 180 градуса.
2. Разбийте магданоза и чесъна с пасатор. Добавете боровите семки, пармезана и зехтина, докато уредът още работи и разбърквайте до получаването на хомогенна смес. Овкусете със сол ичерен пипер.
3. Направете малки разрези в долната част на доматите и ги сложете във вряща вода за около 30 секунди. Веднага след това ги поставете в съд със студена вода за около минута. Така ще ги обелите лесно. След като направите това, нарежете ги на тънки кръгчета.
4. Нарежете и тиквичките на колелца. Подретедете ги в тиган, овкусете ги със сол и черен пипер и ги запържете за по 2-3 минути от всяка страна.
5. Подредете салатата в тава по следния начин: наредете доматите, поръсете със сол и черен пипер и полейте с малко магданозен сос. Сложете няколко листа от босилек, ред фета сирене, ред тиквички. Повторете същата аранжировка и завършете с ред фета сирене. Полейте със зехтин.
6. Поставете във фурната и запечете за 10-12 минути.
7. Сервирайте като украсите с маслини, листенца босилек и резенчета лимон.
/ Рецепти
Топла гръцка салата с магданозен дресинг
Вкусно и изискано предястие по оригинална рецепта от южната ни съседка
01 Февруари 2011