Полента е традиционно италианско ястие, приготвено от царевично брашно, много сродно с качамака. Насищащо и балансирано ястие може да предложите от кюфтенца от телешка кайма с поланта и домате сос.
Рецепта за телешки кюфтенца за 2 порции
400 г кайма от телешко месо
100 г кромид лук
200 г моцарела
сол
черен пипер
300 мл олио за изпържването им
Рецепта за полентата
600 мл вода
300 г царевично брашно за качамак
60 г рукола
100 г крема сирене
Рецепта за доматен сос
2 бр. домати
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
3-4 стръка пресен босилек
1 щ. сол
1 щ. черен пипер
50 мл зехтин
Начин на приготвяне
1. Каймата се омесва добре със ситно нарязания лук и настърганата моцарела. Овкусява се със сол и черен пипер. Оформят се малки кюфтенца и се поставят за около 10 минути в хладилник.
2. В подсолена вряща вода се изсипва царевичното брашно и при непрекъснато бъркане се добавят последователно крема сирене и рукола, нарязана на ситно. Бърка се до готовност на полентата.
3. В тиган със сгорещен зехтин се слагат обелените и нарязани на кубчета домати. Запържват се заедно с лука. Добавя се чесънът и накрая ситно нарязаният босилек. Овкусява се със сол и черен пипер.
4. Кюфтенцата се изваждат от хладилника и се пържат в друг тиган със сгорещено олио.
5. Сервират се в плоска чиния. От готовата полента се слага в центъра и се нареждат готовите кюфтенца. Накрая ястието се полива с доматения сос.