Полента е традиционно италианско ястие, приготвено от царевично брашно, много сродно с качамака. Насищащо и балансирано ястие може да предложите от кюфтенца от телешка кайма с поланта и домате сос. 

Рецепта за телешки кюфтенца за 2 порции

400 г кайма от телешко месо

100 г кромид лук

200 г моцарела

сол

черен пипер

300 мл олио за изпържването им

Рецепта за полентата

600 мл вода 

300 г царевично брашно за качамак

60 г рукола

100 г крема сирене

Рецепта за доматен сос

2 бр. домати

1 глава кромид лук 

1 скилидка чесън 

3-4 стръка пресен босилек

1 щ. сол

1 щ. черен пипер

50  мл зехтин

Начин на приготвяне

1. Каймата се омесва добре със ситно нарязания лук и настърганата моцарела. Овкусява се със сол и черен пипер. Оформят се малки кюфтенца и се поставят за около 10 минути в хладилник.

2. В подсолена вряща вода се изсипва царевичното брашно и при непрекъснато бъркане се добавят последователно крема сирене и рукола, нарязана на ситно. Бърка се до готовност на полентата.

3. В тиган със сгорещен зехтин се слагат обелените и нарязани на кубчета домати. Запържват се заедно с лука. Добавя се чесънът и накрая ситно нарязаният босилек. Овкусява се със сол и черен пипер.

4. Кюфтенцата се изваждат от хладилника и се пържат в друг тиган със сгорещено олио.

5. Сервират се в плоска чиния. От готовата полента се слага в центъра и се нареждат готовите кюфтенца. Накрая ястието се полива с доматения сос.