Хубавото на тарталетите е, че не са капризни и са великолепни на вкус със всякакви плодове.
Продукти за 6 пории:
250 г брашно
125 г масло
150 г захар
1 яйце
1 щипка сол
За крема:
4 листа желатин
400 г прясно десертно сирене по избор
настъргана кора на 1 лимон
150 г бита сметана
1 пактече ванилия
3 праскови + боровинки и малин ок. ½ кг
2 с.л. лимонов сок
Приготвяне:
1. Замесете гладко тесто от брашно, нарязаното на парченца масло, яйцето, солта, 75 г от захарта и 4-5 с.л. студена вода. Омесете тестото и го увийте във фолио. Оставете го да се охлади в хладилника за ок. 3- минути.
2. Намаслете 6 формички за тарталети (с диаметър 12 см). Разделете тестото на 6 равни части, разточете ги на кръгчета и всяко кръгче сложете в отделна формичка, като ги набодете с вилица.
3. Покрийте получените тарталети с хартия за печене и ги запечете в предварително загрята до 175 градуса фурна 10 минути. Свалете хартията и ги доопечете още 5 минути. Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят.
4. Накиснете желатина в студена вода, смесете сиренето, ванилията, останалата захар и лимоновата кора. Отцедете желатна, разбъркайте го с половината от крема и едва тогава го добавете към останалия крем. Сметаната и ванилията добавете към крема.
5. Изпечените и охладените тарталети извадете от формите, разпределете крема върху тях и отново ги върнете в хладилника за около 30 минути.
6. Обелените праскови нарежете на лунички, разпределете ги върху всяка тарталета, аранжирайте с останалите по-дрбени плодове и полейте с лимоновия сок.
Споделете с нас нови и любими за вас кулинарни постижения. Очакваме ви тук или тук - във вкусните страничка на нашите форуми :)