Това съвършено блюдо е класика в жанра, особено ако го комбинирате с лек сметанов сос с естрагон.
Продукти за 4 порции:
4 тънко нарязани свински филета (общо ок. 500 г)
2 зрели круши, разрязани на четвъртинки, почистени от сърцевината и нарязани по дължина
2 малки глави лук, ситно нарязани
1 с.л. зехтин
15 г масло
150 мл сухо бяло вино
2 с.л. нарязан пресен естрагон
4 с.л. квасена сметана
Приготвяне:
Разтопете половината масло с ½ с.л. зехтин в тиган и бързо запържете крушите на силен огън, като ги обърнете веднъж, за 5 минути, докато целите станат златисти. Извадете от тигана в затоплена чиния и покрийте. Добавете останалото масло и зехтин в тигана, след това добавете и нарязания лук и запържете на умерен огън, като бъркате от време на време, за 3-4 минути, докато омекне и стане златист. Отместете лука в единия край на тигана, добавете нарязаното свинско и пържете 5-6 минути, като обърнете веднъж.
За да сътворите нежния сос, сипете виното в тигана, оставете го да заври и варете 1-2 минути, за да намалее леко. Добавете естрагона и сметаната и варете още 1 минута. Посолете на вкус. Сервирайте крушите върху резените свинско и залейте със соса.
Прекрасна гарнитура към ястието е лимоновият ориз, декориран с аспержи или моркови.
Свинско филе с мляко и праскови >>
Свински ребърца с арпаджик и бирени картофки >>
Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...