Тъмнозелените зеленчуци съдържат много полезни за здравето вещества. Хлорофил - растителеният пигмент, който предпазва от ракови заболявания; фибрите за нормална моторика на червата и регулиране на метаболитните процеси; желязо, магнезий, калий и витамините К и С. Супата от зелени листа от цвекло се приготвя лесно и бързо.

Необхидими продукти:

10-12 големи листа от цвекло

1 глава кромид лук

2-3 бр. моркови

½ ч.ч. фиде

70 г масло

1 зеленчуков бульон

сол и черен пипер на вкус

За застроика:

1 яйце

3 с.л. кисело мляко

 

Начин на приготвяне: 

Морковите и лукът се обелват и се нарязват на дребно. 

Задушават се в маслото. 

Добавят се нарязаните листа от цвекло на едри парчета и също се задушават. 

Всичко се залива с гореща вода, подправя се с бульон, сол и черен пипер на вкус. 

Накрая се прибавя фидето и се оставя на тих огън да къкри до готовност. 

Готовата супа се застройва. Разбива се яйцето и се смесва с киселото мляко в купа, към която при бъркане се добавя на порции от течността на супата, след което се връща в тенджерата със супата.

Свързана статия: