Тъмнозелените зеленчуци съдържат много полезни за здравето вещества. Хлорофил - растителеният пигмент, който предпазва от ракови заболявания; фибрите за нормална моторика на червата и регулиране на метаболитните процеси; желязо, магнезий, калий и витамините К и С. Супата от зелени листа от цвекло се приготвя лесно и бързо.
Необхидими продукти:
10-12 големи листа от цвекло
1 глава кромид лук
2-3 бр. моркови
½ ч.ч. фиде
70 г масло
1 зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус
За застроика:
1 яйце
3 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Морковите и лукът се обелват и се нарязват на дребно.
Задушават се в маслото.
Добавят се нарязаните листа от цвекло на едри парчета и също се задушават.
Всичко се залива с гореща вода, подправя се с бульон, сол и черен пипер на вкус.
Накрая се прибавя фидето и се оставя на тих огън да къкри до готовност.
Готовата супа се застройва. Разбива се яйцето и се смесва с киселото мляко в купа, към която при бъркане се добавя на порции от течността на супата, след което се връща в тенджерата със супата.
Свързана статия: