Крушата е плод, който свързваме с есента. Но комбинацията круша и мента е особено приятна за лятото.
Продукти:
2 круши
2 моркова
3 листа мента
2-3 с. л. сусам, 2-3 л. маково семе
2 с. л. зехтин
700 мл вода
мащерка, черен пипер, сол
1-2 с.л. заквасена сметана
Приготвяне:
Нарежете морковите на малки кубчета. Загрейте зехтина в тенджера и ги сотирайте за 2-3 минути. Добавете крушите, нарязани на парчета, и оставете да се вари за около 12 минути на тих огън. След като плодът и зеленчукът омекнат, поръсете с мащерка, черен пипер и водата. Варете още 5 минути, за да могат подправките да овкусят ястието. Сипете супата в блендер и добавете листата мента. Пасирайте до гладкост. Добавете сол на вкус.
Ако крушата е много сочна и сладка, за да уравновесите вкуса, може да добавите малко настърган кашкавал или сирене.
Разбъркайте сметаната и с лъжичка оформете фигурка по повърхността на супата. Крем супата е гъста и позволява върху нея да се направят семпли рисунки. Може да нарисувате дърво, морков, слънце.
Запечете сусама и маковото семе в тиган и поръсете супата. Ако обичате по-пикантно, добавете и няколко ситни парченца стрита, суха люта чушка.