Този плодов сладкиш няма нужда от реклама. Нужно е мъничко време, настроение и добро желание, за да си го приготвите и да му се насладите. Едно истинско вълшебство, събрало в себе си два вкуса - на лятото и есента.
Продукти:
1 нар
5 смокини
750 г заквасена сметана
150 г захар
110 г нишесте
4 яйца
3 пакетчета ванилова захар
75 г брашно
25 г какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
сол
Приготвяне:
1. Белтъците разбиваме на сняг заедно с 4 с.л. студена вода, добавяме захарта, щипка сол и накрая – жълтъците. Брашното, нишестето, какаото и бакпулвера смесваме, пресяваме и добавям към сладката смес. Цялата тази прелест изсипваме в тавичка с дъно, покрито с хартия за печене. Поставяме в предварително загрята фурна и печем на 175 градуса.
2. Междувременно разполовяваме нара и изваждаме зрънцата. Разбиваме на твърд сняг 550 г сметана, подсладена с 2 пакетчета ванилова захар. Добавяме зърната от нар, като 1 ч.л. отделяме за украса.
3. След като блатът изстине, срязваме го хоризонтално на две места, така че да се получат 3 блата. Долният блат поставяме в тортен пръстен и го намазваме със сметаново-плодовата смес. Отгоре поставяме втория блат, отново намазваме и накрая покриваме с третия блат. Оставяме тортата поне 2 часа на студено.
4. След това отстраняваме тортения пръстен и разбиваме останалите 200 г сметана с 1 пакетче ванилова захар. Намазваме внимателно тортата отгоре и отстрани. Реди да я поднесем, я украсяваме с отделените зрънца нар и парченцата смокини.
Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук... :)