Какво е необходимо?
За четири порции:
2 връзки магданоз
1/2 връзка мента
150 гр булгур (жито)
1 лимон
4 домата
1 глава кромид лук
1 с.л. зехтин
Как се приготвя?
Житото се почиства, измива, поставя се в стъклен буркан и се залива за 24 часа с хладка вода, след което се измива със студена вода и се поставя в голяма купа.
Магданозът и ментата се почистват, измиват се и се нарязват на ситно. Добавят се към житото и се разбърква.
Доматите се режат на малки кубчета и се добавят в купата при магданоза и житото и отново се разбърква.
Добавя се и лука, нарязан на ситно и се овкусява с лимонов сок и зехтин.
Табулето се слага за 3 часа в хладилник за да се смесят вкусовете.
Салата Табуле се съчетава много добре както с месо, така и с млечни продукти – пиле или сирене. Подходящи са изварата или меките бели сирена с по-ниска масленост.