Когато говорим за пост, за сетен път трябва да подчертаем, че постът не е периодична кампания за отслабване или пречистване, а дисциплиниране на ума, ограничаване, настройване и организация на живота ни според предписанията и хилядолетния опит на Православната църква. Постът по чуден начин ни помага да осъзнаем, както казва и св. Йоан Кронщадски, че "на човек му е необходимо малко ядене и пиене и че всъщност ние ядем и пием много повече от това, което изисква нашата природа”, че ставаме роби на тялото и занемаряваме духа – грешка, която води до цялостно отпадане и погубване на човека.

Ето една постна рецепта:

Ризото с манатарки

80 г сухи манатарки

1½ ч.ч. ориз

1 глава лук

½ ч.ч. бяло сухо вино

½ к.ч. зехтин

сол

мащерка

Манатарките се накисват в студена вода, докато омекнат. Лукът се реже на ситно и се запържва в загретия зехтин. Добавят се нарязаните на едро манатарки. Прибавя се измитият и отцеден ориз и се разбърква. Долива се виното и 4 ч.ч. вода от бульона, в който са киснали гъбите. Оставя се да ври на тих огън , докато оризът поеме течността. Поръсва се с мащерката.