Тилапия е вид бяла риба, която съдържа много малко мазнини и затова остава в сянката на препоръчваните в здравословното меню риби като сьомга и риба-тон. Разбира се, като безценен източник на лесноусвоими протеини, на селен и фосфор, тя влиза в бодибилдърските диети. Филето на тилапията е изключително крехко, без кости и без натрапчив мирис.
Ето как може да приготвите тилапия на фурна с цитрусов сос:
Почистените и подсушени филета тилапия се осоляват и поставят в тава, намазана със зехтин, за да не залепват на дъното. Изстисква се сокът на един лимон и портокал по равно. С този цитрусов сос се поливат филетата и се поръсват с черен пипер на едро. Може леко да настържете отгоре от лимоновата кора на най-ситното ренде. Пече се в предварително загрята фурна за 15-20 минути на 180 С градуса, докато филетата леко се зачервят.
Поднася се по желание със задушени зеленчуци, картофи соте или жълт ориз.