Гъбена салата може да се приготви от всички видове ядливи гъби, цели или нарязани на парчета. Изключително вкусни са, когато са смесени заедно, например, манатарка, масловка, рижика, млечница и пачи крак. На пресните гъби без колебание може да се нарежат и пънчетата, след като са обрани и почистени правилно.
Салата от гъби
500 г гъби се варяват във вряща подсолена вода за около 25-30 минути. Изваждат се от водата и се заливат с марината, за да станат по-пикантни.
Рецепта за маринатата
200 мл вода
½ ч.л. сол
½ ч.л. захар
1 с.л. оцет
1 средно голям дафинов лист
3-4 зърна черен пипер
1 сушено карамфилче
1 щ. канела
1-2 скилидки чесън
Слагат се в буркан с капачка на винт или кутия с капак и се прибират в хладилник за 48 часа. Сервират се с пресен магданоз, нарязан на ситно. Салата се полива с олио според вкуса.