За добра фигура горещо препоръчвам всеки ден да се изяжда по една голяма салата от свежи сурови зеленчуци, които не съдържат нишесте. Освен че осигурява фитонутриенти и фибри, салатата от сурови зеленчуци е лесно усвоима храна. Класическата гръцка салата (хориатики) се прави от свежи домати, краставици, чушка и лук със сирене "фета" с масленост около 40-50%, но може да се приготви и в нискомаслен вариант.

Необходими продукти за 1 порция салата:

50 г нискомаслено краве сирене (10%)

100 г прясно неузряло сирене с 8% масленост

2-3 бр. червени домати

1  краставица

4-5 бр. маслини

1/4 глава червен лук

1 щипка сушен риган

1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне

Доматите и краставицата се нарязват на едри кубчета.

Лукът се нарязва на лунички.

Нарязаните зеленчуци се смесват в купа с маслините.

Салатата се овкусява със сол и зехтин.

Отгоре се разпределя сиренето, нарязано на кубчета.

Поръсва се със сушен риган.

Важно е салатата да се яде непосредствено след приготвянето й, за да не се загубят голяма част от ценните й ензими и витамини, поради окислението.