За добра фигура горещо препоръчвам всеки ден да се изяжда по една голяма салата от свежи сурови зеленчуци, които не съдържат нишесте. Освен че осигурява фитонутриенти и фибри, салатата от сурови зеленчуци е лесно усвоима храна. Класическата гръцка салата (хориатики) се прави от свежи домати, краставици, чушка и лук със сирене "фета" с масленост около 40-50%, но може да се приготви и в нискомаслен вариант.
Необходими продукти за 1 порция салата:
50 г нискомаслено краве сирене (10%)
100 г прясно неузряло сирене с 8% масленост
2-3 бр. червени домати
1 краставица
4-5 бр. маслини
1/4 глава червен лук
1 щипка сушен риган
1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне
Доматите и краставицата се нарязват на едри кубчета.
Лукът се нарязва на лунички.
Нарязаните зеленчуци се смесват в купа с маслините.
Салатата се овкусява със сол и зехтин.
Отгоре се разпределя сиренето, нарязано на кубчета.
Поръсва се със сушен риган.
Важно е салатата да се яде непосредствено след приготвянето й, за да не се загубят голяма част от ценните й ензими и витамини, поради окислението.