За да си приготвите лемън пай имате нужда от лимоново нишесте, един лимон и 5 яйца. Всички останали продукти най-вероятно се намират във вашата кухня. Десертът се състои от три пласта - маслено тесто, лимонов крем и белтъчна глазура. 

Необходими продукти за тестото
2 чаши брашно 
1/2 ч.л. сол
200 г масло
1 жълтък
2 с.л. захар
1 с.л. настъргана лимонова кора
3 с.л. студена вода
1 прахче ванилия 

Необходими продукти за лимонова плънка
1 чаша захар
1/2 чаша лимоново нишесте
1/4 ч.л. сол
4 големи яйчени жълтъка
2/3 чаша пресен лимонов сок (от 3 големи лимона)
2 чаши студена вода
1 с.л. лимонова кора, ситно настъргана
50 г масло

Необходими продукти за целувчената глазура

5 големи яйчени белтъка

1/4 ч.л. сол

1-2 прахчета ванилия

2/3 чаша захар

Начин на приготвяне

Тестото се размесва до получаване на рохко тесто, което се завива на топка и се поставя в хладилника за половин час. Тестото се разстила за печене. Слага се в загрята фурна на 200 С градуса до порозовяване. Изважда се и се оставя да се охлади.

Кремът се вари на котлон, като най-напред се сварява захарният разтвор. Към него се прибавя размитото нишесте с жълтъка при непрекъснато бъркане. Накрая се прибавя лимоновият сок с настърганата на дребно лимонова кора. Готовият крем се оставя да се охлади. 

Белтъчната глазура се получава от разбъркване на белтъците със захарта, солта и ванилията до получаване на гъста маса. 

Върху изпеченото тесто се изсипва готовият крем. Върху него се нанася по цялата повърхност белтъчната глазура и отново се връща в загрятата фурна за 2-3 минути.