Рецептата е представена на кулинарен форум "Концепции 2011" от Инна Бадалова - носител на степен в областта на сладкарството от Notter School of Pastry Arts, работила в петзвездните хотели Marriott Waterfront в Балтимор, САЩ, и Hyatt Regency, Вашингтон, преподавател в Кулинарна академия HRC, Добрич.
Продукти:
за бонбоните
425 г извара
15 г захар
150 г яйца
7 г бакпулвер
300 г брашно
златна боя на прах
за кошничките
170 г смлени бадеми
126 г масло
100 г глюкоза
30 г брашно
200 г захар
за декорация
3 ягоди
3 праскови (без костилки)
1 ч. ч. захар (за конците)
1/2 ч. ч. белтъци
240 г фина захар на кристали
за ваниловия сироп
1 л вода
400 г захар
1 ванилова шушулка
Изварата се намачква с вилица. Добавят се захарта и едно по едно яйцата. Отделно се смесват сухите съставки - брашното и бакпулверът. Добавят се към течните. Сместа се оставя да почине за малко. В дълбок съд предварително се загрява олио до 185 градуса. Тестото се оформя с лъжица на топки и се пържи. Когато са готови от едната страна, бонбоните сами се обръщат, защото суровата част натежава. Високата температура на олиото не им позволява да поемат много от него и да станат тежки и мазни. Полезни са заради съдържанието на калций в изварата. Когато са готови, ги извадете с решетъчна лъжица. Нанесете с четка по повърхността им златната боичка.
Бадемовата паста за кошничките се приготвя, като заедно се разтопяват маслото и глюкозата. След това към тях се добавят сухите съставки. От сместа се правят формички (канелки) с чаена лъжичка. Поставят се върху хартия за печене и леко се притискат с пръст отгоре. Пекат се за около 7-8 минути във фурна с вентилатор. Изпечената бадемова паста се превръща в тънък, разлят слой. Докато е топла, се оформя около дъното на чаша като кошничка, или около средата й като на ринг.
Ваниловият сироп се приготвя, като във водата се добави захарта и остърганата вътрешност на ваниловата шушулка. Оставя се да покъкри за 15 минути на тих огън. Прасковите се накисват в този сироп за кратко. След това половината от тях се пюрират в блендер. Другата половина се нарязват на тънки полумесеци. Връхчетата на ягодите се нарязват надлъжно (около 1 см), така че плодът да заприлича на разцъфнало лале.
Захарта се разтопява заедно с белтъците на много ниска температура. С тази смес се поливат плодовете, а за хрупкава коричка тя се карамелизира с кухненска горелка.
Чаената чаша захар пък загрейте до 360 градуса и с разливане върху хартия за печене направете конци.
В широка чиния подредете първо бадемовите кошнички, в тях и около тях поставете бонбоните и карамелените конци. Аранжирайте с полумесеци от праскови и ягодите. Кайсиевото пюре се поднася в сосиера.
Снимка: LadyZone.bg