Не на шега, бавно, но сигурно, настъпва сезонът на... зимнината. Да си признаем, приятно е посред зима да се поглезим, като украсим трапезата си с някоя и друга пикантна вкусотийка с дъх на лято.

И така, предлагам на вниманието на почитателите на по-пикантната кухня рецепта как да си приготвят пожарникарска лютеница със... сюрприз.

Продукти за 1 голямо бурканче с вместимост около 750 мл:

1 кг добре узрели домати, 4-5 люти чушлета, ¼ чаена чаша зехтин /олио/, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол и 1 сладък сочен сюрприз.

Приготвяне:

Доматите се нарязват на четвъртинки и се задушават за кратко в зехтина /олиото/ заедно с почистените от семената люти пиперчици и солта до пълно омекване.

Пасират се, след което полученото пюре се вари със захарта и сладкия сюрприз – една голяма синя слива без костилката. Накрая цялата благоуханна смес се изсипва още гореща в сухо и затоплено бурканче, което обръщаме наопаки. Така при охлаждането съдът се вакуумира, а вследствие на високата температура настъпва естествена стерилизация.

Препоръка:

При консумиране да не се прекалява с количествата, тъй като има опасност от "пожар"! ;)