#Портокалов кейк
Продукти:
1 ½ ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
¾ ч.ч. кафява захар
пълнозърнесто пшенично брашно
1/3 ч.ч. брашно от рожков
1 ч.л. хлебна сода
½ ч.л. сол
няколко капки портокалова есенция
½ ч.ч. вода
¼ ч.ч. олио
2 с.л. сусамов тахан
2 ч.л. винен оцет
За глазурата:
100 г черен шоколад
2 с.л. олио
няколко капки портокалова есенция

Приготвяне:
В купа смесете сухите съставки и разбъркайте. Ароматизирайте олиото с портокаловата есенция. В друг съд смесете последователно тахана, олиото, водата, портокаловия сок, оцета. Комбинирайте мокрите съставки със сухите и бъркайте до получаване на еднородна смес. Ако е прекалено гъста, добавете 2-3 с.л. вода.

Покрийте с хартия тортена форма с подвижен ринг. Изсипете сместа и печете в умерена фурна. Оставете сладкиша да изстине. Междувременно пригответе глазурата, като разтопите шоколада на водна баня. Добавете ароматизираното с есенция олио. Залейте сладкиша с глазурата и по желание украсете със смлени ядки или с кокосови стърготини.