Прочутият кубински коктейл "Дайкири" се пие близо от 100 години. Оригиналът, тръгнал от миньорската кръчма някога, бил без лед. Но оттогава насам общо взето навсякъде се добавя ситно натрошен лед. В началото на XX век коктейлът бил популярен само в района. По това време обаче го опитал един офицер от американския флот и пренесъл рецептата в САЩ. Може би най-известният му почитател е Ърнест Хемингуей.
Класическо Дайкири
9 части бял ром
4 части сок от лайм
1 част захар или захарен сироп
Всичко се изсипва в блендер заедно с няколко кубчета лед. Разбива се добре. Налива се в коктейлна чаша, украсена с резен лайм.
Ягодово Дайкири
Това е една от най-известните плодови вариации на коктейла, в която освен останалите съставки, в блендера се добавят няколко ягоди. Може да се пробва и с други плодове по желание.
Продължава с Папа Добле Дайкири, Разцъфнало Дайкири, Спешъл>>>
Папа Добле Дайкири
Хемингуей обичал да пие силно Дайкири с двойно количество ром спрямо класическата рецепта. Този коктейл е известен като Папа Добле - прякор, спечелен от Хемингуей, заради постоянните поръчки на Дайкири с двойно количество ром.
Разцъфнало Дайкири
9 части бял ром
4 части сок от портокал
1/2 част ликьор Мараскино
1/2 част гренадин
В блендер заедно се разбиват добре с няколко кубчета лед. Налива се в коктейлна чаша, украсена с коктейлна черешка и резен портокал.
Хемингуей Спешъл Дайкири
9 части бял ром
4 части сок от лайм
½ част сок от грейпфрут
½ част ликьор Мараскино