Крехките пикантни филенца, окъпани в смокинов сос и бренди, превръщат това блюдо в неповторимо изживяване и за най-капризния гурман...

Продукти за 4 порции:

Пилешки филета
50 мл квасена сметана
50 мл бренди
8 узрели смокини
1 вр. зелен лук
2 с.л. олио
1 ч.л. кафява захар
1 щипка бахар
1 щипка черен пипер
1 щипка индийско орехче
сол на вкус

За гарнитурата:
½ кг зеленчуци по избор (моркови, грах, чушки, броколи, царевица)
1 с.л. краве масло

Приготвяне:

Зеленчуците се поставят в подходящ съд, добавя се маслото, захлупва се и се задушават за около 10 минути.

Филетата се нарязват на две и се изтъняват, като леко се начукват. Поръсват се с подправките. Слагат се в тигана в предварително загрятото олио и се запържват от едната страна. Обръщат се от другата, и тогава се добавят нарязаните на дребно смокини и пресен лук. Налива се гореща вода ок. 1-2 пръста и се оставя да къкри 3-4 минути. Сипва се брендито, като блюдото се оставя на огъня още 2 минути, за да поеме от аромата му.

След като пържолите се извадят, останалият сос се поръсва със захарта, налива се сметаната и се разбърква. Цялата тази фантазия се сервира, обляна в топлия сос и се гарнира със задушените в маслото зеленчуци.