Златистата хрупкава коричка на това сочно и питателно ястие придава такова изкусително очарование, каквото нито един солен пай или изкусителен кейк не притежават.

Продукти за 4 порции:

За тестото
200 г брашно
100 г краве масло
80-100 мл хладка вода
щипка сол

За фрикасето
600 г пилешко филе
олио
2 с.л. краве масло за намазване на формата
100 г гл. целина
1 лимон
1 гл. лук
50 мл пилешки бульон
4 с.л. сметана
1 яйце
брашно
сол
черен пипер

Приготвяне:

Смесваме брашното със солта, добавяме маслото, водата и оформяме тестото на топка. За да не стане лепкаво, е хубаво отначало да налеем половината вода, да разбъркаме, и едва след това да започнем да добавяме по 1 с.л. от останалата вода, докато тестото не започне да се събира на топка. Увиваме го в хартия и го поставяме на студено за 15 минути.

Нарязваме пилешкото, подправяме със сол и пипер на вкус. Запържваме в маслото за 5 минути. Почистваме целината и лука, нарязваме ги и ги добавяме при месото, готвим още 3-5 минути. Слагаме сметаната, доливаме с бульона и кипваме. Постепенно сипваме брашно, като разбъркваме с дървена лопатка, докато сместа се сгъсти. Добавяме настърганата кора на 1 лимон и сваляме от огъня.

Намазваме малки огнеупорни формички (или тава за печене) с масло и слагаме в тях месото. Тестото разделяме според броя на формите, разточваме всяко парче тесто на набрашнена повърхност. Похлупваме всяка форма с тесто, закрепваме краищата и намазваме с разбито яйце. Печем в загрята на 180 градуса фурна 20 минути.

 

Пилешко фрикасе с млади копривени връхчета >>

Панирано пиле с кашкавал >>

Пиле с мед и портокали >>

Пиле с кашу и ананас >>

 

Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...