В началото на сезона на пресните тиквички предоставяме на вниманието ви една рецепта от серията лесни и леки ястия с тиквички. Ето и първата от тях:
ТИКВЕНИ ЛОДКИ С КАЙМА И КАШКАВАЛ
Продукти за 4 порции:
4 тиквички
2 връзки пресен лук – без перата
1 гл. целина ок. 300 г
4 ч.л. олио
½ кг кайма
4 средно големи домата
½ ч.л. захар
Сол и черен пипер
200 г кашкавал (или твърдо сирене)
4 яйца
Приготвяне:
Тиквичките, леко обелени, се разполовяват по дължина. С лъжичка се издълбава вътрешността и се накълцва на ситно. Посолява се със солта, захарта и черния пипер и се оставя настрана. Междувременно се нарязва лука на ситно. Пуска се в загрятата мазнина и съвсем леко се запържва. Добавя се каймата, настърганата целина, издълбаната част на тиквичката и настърганите домати. Ястието се оставя да клопне на тих огън не повече от 10 минути.
С тази получена вкусотийка се напълват половинките на тиквичките. Нареждат се в тавичка и се пекат в предварително загрятата фурна на 200 градуса в продължение на 10 минути. Междувременно се разбива настърганият кашкавал с яйцата и със сместа се заливат печащите се във фурната лодки. Ястието се пече още 5 минути само от горната страна.
След като се извадят, лодките се украсяват по желание със ситно нарязан магданоз и копър.