Патладжанът е сред най-здравословните дарове на есента. Не случайно го наричат краля на зеленчуците. Изпечен с плънка от зеленчуци и пилешко, той е неповторимо блюдо за делник и празник, за малки и големи.
Продукти за 4 порции:
2 средно големи патладжана
150 г пилешки гърди, нарязани на жулиени
1 голяма глава лук
2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
4 с.л. сладка царевица
1 морков
1 домат
150 г кашкавал
зехтин
сол
черен пипер
заливка от кисело мляко (или квасена сметана)
Приготвяне:
Разрежете патладжаните на две по дължина и с помощта на лъжичка отделете вътрешността. Намажете ги със зехтин, поръсете ги със сол и черен пипер и ги запечете за няколко минути в предварително загрята фурна.
Нарежете на ситно вътрешността на патладжаните, прибавете нарязаните моркови, домат и царевицата. В нагорещен зехтин запържете първо нарязания на ленти лук, пилешкото филе и след това останалите зеленчуци. Оставете сместа да се задуши за около 10 минути.
Напълнете запечените патладжани със сместа, отгоре настържете кашкавал и сложете да се запече. Извадете от фурната и залейте отгоре с по 1 с.л. кисело мляко (или сметана).
Не се колебайте да споделите с нас рецепта на любимо свое ястие на кулинарните странички в нашите форуми тук или тук! Бъдете сигурни, че ще го опитаме! ;)