Пармезанът е най-известното италианско сирене. То е твърдо, мазно и най-често се консумира настъргано върху паста или лазаня. В домашни условия истински пармезан може да се приготви със силен солен разтвор и прясно мляко, издоено сутрин и вечер.
Така нареченият пармезан за бедняци е форма, която наподобява италианското сирене на външен вид. Приготвя се от добре хидратирани жълтъци. Ето какво ви е нужно.
Необходими продукти:
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. сол
4 жълтъка
Смесете в купа солта и захарта. Направете няколко кладенчета и чукнете в тях жълтъците. Внимавайте да не ги спукате. Добре е да останат цели. Важно е яйцата да са пресни. Засипете ги със захар и солта. Сложете ги в хладилника за 24 часа.
Солта, захарта и ниската температура ще дехидратират жълтъците. Преди да ги използвате, внимателно изтупайте от кристалчетата. Ако е нужно измийте под тънка струя течаща вода и подсушете с памучна кърпа или салфетка.
Настържете ги, както се стърже пармезан.