Бобените варива са много полезен източник на протеини в дните на пост. Те са заместителят на месото в постното меню. Леща се приготвя най-бързо. Крем супата от леща е много вкусна, а същевременно много засищаща, особено когато я поднесете с крутони. За да изглежда по-атрактивна, може да украсите крем супата със спиралки от растителна сметана.
Рецепта за 4 порции:
1 ч. ч. леща
1-2 моркова
1 глава кромид лук
3-4 скилидки чесън
½ ч. л. куркума
½ ч. л. къри
½ ч. л. кимион
3-4 с.л. зехтин
Сол на вкус
Морковите се настъргват, а лукът се нарязва на дребно. В тенджера се налива зехтинът и след като се сгорещи се добавят приготвените зеленчуци и обелените цели скилидки чесън. Разбъркват се и се оставят да се задушат за 3-4 минути. След това се прибавя измитата леща и се залива с един литър студена вода. След като заври подправете с куркума, къри и кимион. Вари се около 30 минути. Пасирайте лещата заедно с водата в бледер. Преди сервиране добавете растителна сметана и крутони. Декорирайте със свеж магданоз.
Още разнообразни идеи за постни ястия в дните за постене ще откриете в "Пости рецепти на деня".