Топъл и питателен обяд за 6 порции пай с кайма
500 г кайма
5-6 средни картофа
100 г бекон
200 г гъби
1 средна глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 с.л. доматено пюре
100 мл течна сметана
50 г масло
50 г кашкавал
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сушена мащерка
Сол и черен пипер на вкус
Картофите се обелват и цели се слагат в подсолена студена вода в тенджера да се сварят. Отцеждат се в гевгир и се пасират. Пюрето се връща в тенджерата на котлона на слаба степен и при бъркане се прибавят маслото, сметаната и черният пипер.
В дълбок тиган се сипва зехтин и към него се добавт нарязаните на дребно лук, чесън и бекон. След 2-3 минути към тях се прибавят нарязаните гъби и каймата. Готви се, докато каймата се запържи добре. Накрая се добавя доматеното пюре, разтворено в 30 мл вода и сушената мащерка.
Разбърква се сместа и се прехвърля в дълбок съд за печене. Отгоре се разстила картофеното пюре и се поръсва с настърган кашкавал. Пече се в предварително загрята на 180°С фурна, докато кашкавалът се разтопи и ястието придобие златиста коричка.
Може да сервирате с айрян, бира или червено вино.