Италианският сладкарско изделие е сред любимите ни десерти. Дали е пролет, лято, есен или зима - вкусът му е все така завладяващ. Днес представяме рецепта, която досега не притежавахте, но имате. 

Тя е ключът към онзи изключителен вкус, на който сме се наслаждавали единствено в Италия. 

Продукти за 4 порции:
3 яйца
½ ч.ч. захар
1 ч.ч. сирене маскарпоне
½ ч.ч. бита сметана
2 с.л. тъмен ром
2 ч.ч. еспресо, охладени
16 бишкоти
тъмен шоколад, настърган

Начин на приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците със захарта до гладко. Добавете сместа бавно към сиренето маскарпоне.

Разбийте белтъците до пяна, като добавите щипка сол.
Разбийте сметаната отделно и я добавете към маскарпонено-жълтъчената смес. Добавете 1 с.л. от еспресото. Разбъркайте внимателно.

Смесете останалото еспресо с рома. Потопете последователно всяка една бишкота в микстурата от кафе и ром за около 5 секунди от всяка страна.

Напълнете всяка от четирите десертни стъклени чашки с по четири бишкоти (всяка предварително нарязана на половина). Облейте ги отгоре с маскарпонената смес. Сложете в хладилник за около 6 часа.

Поръсете настъргания шоколад непосредствено преди сервиране.