Нафпавок е сурово-изсушен месен деликатес, който има дълга традиция в българската кулинария и консервиране. Приготвял се е от преди повече от век във всички села от разложката долина - Елешница, Баня, Долно Драглище, Горно Драглище, Добърско, Годлево, Бачево. Днес го приготвя единствено Дешка Кротева от Горно Драглище.

Интересното при приготвянето на този традиционен български деликатес е, че се суши много дълго време и се заравя в пепел. За него се използва само най-вкусното от свинското месо - бонфиле, контрафиле, бут, врат и малко сланина.

Снимка: архив на Slow Food


"С какво ще се хранят във фермата очаквайте да видите във "Фермата" по bTV тази есен. Всички любопитни подробности следете на Facebook страницата на предаването."

Всичко това се нарязва на малки парчета и се овкусява със сол, черен пипер, кимион, домашна чубрица, джоджен, риган и мента. Месните късчета се тъпчат в стомаха на прасето, който се оформя като наденица. От това действие идва и името на деликатеса - "нафпавам" означава натъпквам, напъвам.

Снимка: архив на Slow Food