Някои му викат пудинг, други – просто сутляш. Както и да го наричат обаче, този превъзходен десерт се приготвя по един и същ начин – от ориз и прясно мляко. Тук ви предлагам вариант за бърз и лесен сутляш с карамелизирани летни плодове – праскови или сини сливи. В компанията на добрата и благодатна канела, те придават неподозирана мекота и свежест на сладкиша, превръщайки го в неустоимо изкушение.

За 4 порции ще са необходими:

100 г лющен ориз
1 л прясно мляко
канела
захар
1 ч.л. краве масло
4 праскови или ½ кг разполовени сини сливи

Приготвяне:

В съд (за предпочитане с незалепващо покритие) се слага измитият ориз. Огънят се намалява до най-слабата степен и се бърка, докато млякото намалее с 1/3. Похлупва се и се оставя да поври още 15 минути, като от време на време съдът се разклаща. Добавят се маслото и 5-6 с.л. захар. Получената сладост се сваля от огъня, след като се сгъсти и се получи гладък, с леко зърниста консистенция, крем.

Междувременно в тиган карамелизираме обелените и почистени праскови/сливи и още топли ги подреждаме върху разпределения в купички сутляш. Поръсваме с щипка канела.

Това класическо блюдо, поднесено с пресни некарамелизирани плодове, е чудесна и здравословна закуска най-вече за малките лакомници.

 

Очакваме вашите вкусни идеи и предложения на кулинарните странички на нашите форуми - тук или тук... :)