Много хора се страхуват да месят тесто, защото "няма да ми се получи", "не става гладко", "става на камък" и т.н. Тайната много често е в добрата рецепта и правилно дозираните продукти. Предлагаме ви четири рецепти за различни по вид теста за мекици, пирожки, гевречета и друг тип тестени закуски, с които със сигурност тестото ще ви се получи.

Руско тесто

50 г жива мая или 2 ч. л. на прах
1/2 ч.л. сол
1 ч. ч. прясно мляко
2 с. л. захар
200 г масло
около 3,5 чаши брашно

Ако маята е на прах, се смесва със солта. Ако е жива, се добавят няколко капки мляко, за да се разтвори, и в сместа се добавя солта. Добавя се останалото количество прясно мляко и се смесва. Добавя се захарта и маслото. Чаша по чаша се сипва брашното и се омесва меко тесто. 
 Когато тестото е готово, в процеса на месене то започва само да се отлепва от ръцете. Оставете го да почине в дълбока тенджера или тава в хладилника за около 4 часа. За максимален ефект може да го съхранявате там и цяла нощ. Преди да  го приготвяте, го извадете от хладилника и го оставете за около 20 минути на стайна температура. 

Маслено тесто

400 г брашно
100 г разтопено масло
140 мл гореща вода
сол

Смесете всички съставки и омесете гладко тесто. Завийте тестото с тънак найлон и го поставете под кърпа. Оставете го да почине около 20 минути.


Тесто с мая

300 г брашно
130 мл мляко
60 г масло
2 с. л. захар
7 г мая

Разтворете маята в топло мляко. Смесете с пресятото брашно и добавете размекнатото масло, солта и захарта. Месете тестото, докато не започне да се отделя от ръцете ви. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса на топло място за около 20 минути. След това го размесете, направете на топка и отново го оставете под кърпа за още половин час.

Пясъчно тесто

300 г брашно
150 г масло
1 яйце
сол

Смесете брашното с маслото и добавете яйцето и солта. Месете, докато стане еластично и еднородно. Ако тестото ви стане прекалено сухо и тежко, добавете 1-2 с. л. вода. Направете голяма топка, завийте я с кърпа и поставете за 20 минути на топло място.