Днешното кулинарно предложение ще ни пренесе в слънчева Италия. Дискретният и ненатрапчив аромат на синьото сирене горгонзола го прави едно наистина забележително и изящно ястие. Меко и маслено, сиренето е характерно с леко сладкия си вкус.
Продукти за 4 порции:
400 г макарони
200 г сирене горгонзола
100 г сирене пармезан
100 мл прясна сметана
2 бр. яйца
Сол и пипер
Приготвяне:
Нарязаното на малки парченца сирене разтопяваме във вряща сметана. Сваряваме макароните, като внимаваме да не превишим времето за приготвяне, указано на опаковката от производителя. Обикновено то е между 8 и 15 минути в зависимост от вида и дебелината на макароните.
В отцедените и още топли макарони наливаме половината от разтопената сметана с горгонзола. В другата половина разбиваме яйцата.
Макароните изсипваме в тавичка, заливаме с яйчената смес, добавяме сол и пипер на вкус и запичаме в силна фурна за 4-5 минути само от горната страна. Поднасяме с настърган пармезан и листенца риган.
Съвършено допълнение към този прекрасен италиански специалитет е чаша плътно рубиненочервено вино.
Buon appetito!