#Необходими продукти за 14 мъфини
За кексчетата:
1 2/3 ч.ч. брашно + още 1 ч.л.
½ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода за хляб
½ ч.л. сол
½ ч.ч. краве масло, разтопено
½ ч.ч. кристална захар
½ ч.ч. кафява захар
¼ ч.ч. кисело мляко
¾ ч.ч. прясно мляко
2 ч.л. ванилия
кората от 1 лимон, ситно настъргана
1 голямо яйце
1 1/3 ч.ч. пресни или замразени боровинки (да не се размразяват) плюс още за декориране
За глазурата:
250 г крема сирене, на стайна температура
¼ ч.ч. краве масло на стайна температура
2 ч.ч. пудра захар
1 с.л. прясно мляко
1 ч.л. ванилия
#Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе си тава за печене на мъфини с 14 гнезда и сложете в тях хартии за печене.
За да приготвите мъфините, в голяма купа комбинирайте 2/3 ч.ч. брашно, бакпулвер, сода за хляб и сол. В средно голям съд разбъркайте масло и двата вида захар, като към получената смес добавяте кисело и прясно мляко, ванилия, лимонови кори и яйце.
В трета по-малка купа изсипете боровинките заедно с предварително заделената ч.л. брашно.
Боровинково-брашнената смес леко разбъркайте и прибавете към сместа за кексчетата. Напълнете формичките за мъфини на 3/4. Пече се в продължение на 20 минути. Проверете с клечка за зъби дали вътрешността е добре изпечена преди да ги извадите от фурната. Оставете мъфините да изтинат, преди да ги извадите от формичките.
За да приготвите глазурата, с помощта на електрически миксер разбийте крема сиренето и маслото на средна скорост около 2 минути, докато се получи хомогенна смес. Добавете захарта, млякото и ванилията и бъркайте в продължение на около 3 минути до получаването на гладък крем.
С така получената глазура покрийте обилно мъфините, като използвате шпатула. На финала декорирайте с пресни боровинки.