Морковите придават финес и сладост на това питателно ястие от леща. Пикантният му оригинален натюрел пък идва от сполучливото съчетание между карамфил, лютив червен пипер и канела.
Продукти за 4 порции:
350 г зелена леща
4 големи моркова, ситно нарязани
400 г белени домата, размачкани
1 л зеленчуков бульон
2 с.л. зехтин
3 глави кромид лук, ситно нарязани
2 стръка целина
3 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
3 скилидки чесън, размачкани
по ½ ч.л. сол и смляна канела
по ¼ ч.л. смлян карамфил и лютив червен пипер
150 кисело мляко или заквасена сметана
червен пипер за украса
Приготвяне:
Загрейте зехтина и запържете лука (до златистокафяво), като бъркате леко. Половината от изпържения лук отделете в чиния. Към останалия в тенджерата лук сипете лещата и бъркайте 1 минута. Налейте зеленчукови бульон, добавете намачканите домати, магданоза, чесъна, солта, подправките и задушавайте 20 минути на тих огън, без да похлупвате. После добавете морковите и целината и варете още 20 минути, докато оризът и морковите омекнат.
Изсипете върху задушеното ястие заделения изпържен лук и киселото мляко (или сметаната), поръсете леко с червения пипер и поднесете.
Не се колебайте да споделите с нас вашите кулинарни вдъхновения, идеи и любими рецепти във вкусната страничка от форума на мама :)