За да изпечем 1 тавичка, около 12 броя от тези ароматни и дъхави кексчета, са ни необходими:
250 г брашно
75 г царевичен грис
60 г настърган пармезан
2 ч.л. бакпулвер
1 вр. зелен лук
4 с.л. зехтин
150 г кисело мляко
150 г прясно мляко
2 яйца
1 пълна шепа листенца босилек
5 стръкчета мащерка
Хартиени формички
½ ч.л. сол
Преди да пристъпим към "бойните действия"...
1. ...загряваме фурната до 190 градуса. Подреждаме хартиените формички в тавата за кексчета.
2. Пресятото брашно, бакпулверът и солта се смесват в голяма купа. Зеленият лук, мащерката и босилекът, нарязани на ситно, заедно с царевичния грис и пармезанът, се добавят към брашното.
3. Отделно разбиваме киселото и прясното мляко със зехтина и яйцата. Сместа добавяме към брашното и всичко се бърка с голяма тел за разбиване на яйца. С така получената смес пълним гнездата на формичките с по 3 ч.л. Поръсваме с щипка царевичен грис и печем 20 минути в, както казахме, предварително загрятата фурна.
Сервирайте кексчетата топли и пухкави, току-що извадени от фурната. Тези вкусни творения далеч превъзхождат всички видове хляб към супата, печените зеленчуци или салатата.