Скаридите са изключително полезна и вкусна храна. В средиземноморските и източните страни, в които са ежедневна храна, жителите се славят с красива кожа, здрави зъби и кости. Тези морски дарове са богати на протеини, калций, цинк, витамин B12 и Омега 3 мастни киселини.

Как да познаем качествените скариди?
Съществуват около 300 различни вида скариди, като всеки един от тях има своите подвидове. Пресните скариди трябва да са твърди на пипане и без видими външни наранявания. Имайте предвид, че е добре да ги приготвите максимум до 2 дни след закупуването им. Съхранявайте ги в хладилника.

Снимка: Thinkstock

 

Замразените скариди са особено популярни в България. Те трябва да се съхраняват до няколко седмици във фризера и не бива да се размразяват в микровълнова печка или в гореща вода. По-добре ги оставете да се размразят на стайна температура или в хладка вода. Месото им е плътно, с приятен, обикновено розов цвят.

Миризма – на солена вода/море.

Външен вид
Кралските скариди, наричани още "тигрови", достигат размер до 25 см. С оглед на размера си, те са по-лесни за почистване, но и поддържат по-висока пазарна цена. Малките скариди, наричани още "морски череши", могат да се приготвят с черупките и това да се предложи като атрактивна част от консумацията им. Някои хора обичат сами да си ги белят.

Снимка: Thinkstock

Почистване
Сложете скаридите в дълбока купа, пълна с вода и кубчета лед. Оставете ги за 10 минути в леда, така месото им става по-стегнато и при почистване се отделя само тази част, която трябва.

Снимка: Thinkstock

- Първо трябва да махнете главите. Това става с отчетливо движение напред и надолу.

- Краката също се махат с издърпване. Внимавайте да премахнете всички пипълца, защото в противен случай с остротата си развалят хомогенния вкус на месото.

- Последна се маха люспата, която е извита на дъга и покрива тялото на скаридата. Обикновено това става лесно, като просто я повдигате леко нагоре.

- В месото на скаридата, по протежението й, има жилка, обикновено черна, която също трябва да се махне. Това може да направите с нож, като около нея оформите V-образен разрез, или леко издърпате с пръсти.

- Опашките обикновено се оставят. Това е частта, за която може да хващате скаридите, за да ги вземете от чинията и да потопите в сос.

Ако сте напазарували от дребните скариди, имайте предвид, че след почистването им остава по-малко от половината от първоначалното количество.