Гремолата е едно от онези неща в кухнята, за които важи правилото от нищо нещо. Тя може да придаде на всяко ястие приятен гурме вкус и да събуди любопитството на небцето ви. Гремолата е класическа италианска подправка, която в класическия си вариант се състои само от 3 съставки. При това няма нищо тайно. Сигурни сме, че имате всяка от тях в кухнята си.

Снимка: iStock

Чесън, лимон, магданоз

И трите трябва да се нарежат на много ситно. Смесете ги и сложете в бурканче. Оставете го в хладилника и използвайте всеки път, когато искате да овкусите печено месо, риба, паста или имате нужда от нещо свежо върху хляба си.

Използвайте бялата част на пресен чесън. Преди да нарежете, накиснете за няколко минути в гореща вода, за да отстраните най-острата миризма. По възможност използвайте био лимони. Кората на обикновените лимони обикновено се третира с имазалил. Той придава лъскав, търговски вид на плодовете, а и ги запазва за по-дълго. Но имазалилът е и канцерогенен химикал. Измийте и изсушете магданоза няколко часа преди да започнете да го режете, за да сте сигурни, че е напълно сух. Накълцайте само листата му. Стеблата може да включите само ако са супер фини и тънки.

Да приготwим като италианците

Може да се изкушите да използвате кухненски робот, който да смели магданоза ви, но не го правете. Използвайте остър нож, въоръжете се с търпение и накълцайте листата. Структурата им е друга, което определя и по-различния вкус на крайния продукт. След магданоза, нарежете и останалите продукти и смесете. Овкусете с няколко капки зехтин, лимонов сок и сол.

Дръжте сместа в стъклен буркан в хладилник. Зехтинът и солта са консерванти и тя може да издържи дълго време

Ако обичате разнообразието и не сте чак такива фенове на класиката

В предложения вариант гремолатата е класическа, но ако искате да разнообразите вкуса, просто експериментирайте със съставките. 

1. Шалот вместо чесън.

2. Рукола вместо магданоз.

3. Мента вместо лимон.

4. За пикантност може да добавите ситно накълцана червена люта чушка. Така не само ще промените вкуса, но и ще има различен цвят за контраст. 

5. Ако този вкус ви е твърде постен и искате да добавите още, сложете пресни стръкове мащерка и розмарин.