Какво е необходимо, за да си приготвим домашно масло:

2 литра прясно краве мляко

буркан с найлонова капачка или на винт

много търпение

Млякото се сварява и се оставя да изстине. Потърсете домашно мляко, защото то е с по-висока масленост. Това определя какъв каймак ще се образува след сваряването, а именно от каймака се образува и маслото. За максимален ефект може да го оставите за една нощ на студено. След като изстине, каймакът се събира с лъжица. Заедно с малко количество мляко се сипва в стъклен буркан с вместимост 800 ml. Той трябва да е с капачка на винт или с найлонова такава, за да може лесно да се отваря и затваря. Не се пълни целият, за да има място течността да се движи. Биенето  на маслото се изразява в енергично клатене на буркана напред и назад, докато го държите с две ръце в хоризонтално положение.

Заредете се с търпение. Процесът продължава около час. Когато вкусите крайния резултат обаче, ще се убедите, че си е заслужавало.

В миналото, именно заради продължителността, биенето на масло е било начин да се сдобрят сърдитите съпрузи. Докато излезе маслото от млякото, те са прекарали толкова време заедно, че вече са забравили лошите чувства. Днес може да приемем това упражнение като част от домашния фитнес.

След около 45 минути стените на буркана стават чисти и през тях может да се види млякото с изплувалите на повърхността малки парченца масло. Изсипете го в дълбока паница. Съберете маслените частички на топка с лъжица и извадете маслото. Може да оставите за 1-2 часа в хладилника, за да стегне добре.

Домашното масло е полезно, защото е чист продукт, без никакви консерванти и оцветители.

Хапвайте го намазано върху препечена филийка, поръсена с шарена сол. Простичко, но изключително вкусно.