Всички си мислим, че яйцата са обикновен продукт, служещ ни за осъществяването на вкусни кулинарни рецепти. Истината е друга. Без яйца не можем да се насладим нито на мекото очарование на топлия и пухкав хляб, нито на топящите се в устата палачинки или омлет.

Освен с вкусовите си качества и удивителните здравословни ползи, които носят на организма, яйцата притежават и още едно уникално магическо свойство: да придават обем на ястието.

Само си представете как едно яйце може да приготвите две големи порции пухкав омлет с плънка.

За да го постигнете обаче, трябва да знаете тайната на бухването. В нея ни посвещава американската тв водеща Сара Моултън. Тя ни разкрива трик, към който тя прибягва при направата на нейния специалитет, носещ името "суфле-омлет".

Рецептата е от новата й книга "Home Cooking 101".
Всичко, което трябва да знаете е описано в следващата рецепта.

Продукти за 1 омлет:
2 с.л. зехтин
1 голяма шепа пресен, добре почистен, спанак
1 щипка сол, колкото да омекнат листата спанак
150 г сирене
1 яйце
настърганата кора на 1 лимон

Начин на приготвяне:
Тиганът се намазва с малко зехтин. Поставя се върху котлона и се включва на по-висока температура. Слага се спанакът, добавя се щипка сол и се разбърква няколко пъти, колкото да омекне, без да се променя цвета му. Така третираният спанак се посипва със сиренето и веднага се сваля от котлона. Плънката ни е готова.

Следващата стъпка е приготвянето на самия омлет. За да стане пухкав, използваме тайната "технология" на Сара Моутън.

Тя счупва яйцето не в ръба на купичката, а върху гладката повърхност на плота – така се избягва риска от попадането на парченца от черупката в съда.

Тайната на омлета, приготвен от Сара, се състои именно в начина на приготвянето на тази яйчена смес – прецизно отделените белтък и жълтък се разбиват поотделно на пяна с миксер в продължение на няколко минути, като в жълтъка предварително се добавя настърганата лимонова кора.

След това разбитият на пяна белтък се прибавя към жълтъчената смес, като първо се слага 1 голяма дървена лъжица, леко се разбърква и едва след това се изсипва останалата белтъчна пяна. Смесените белтък и жълтък отново внимателно се размества с помощта на дървената лъжица.

Така получената смес се изсипва в тиган с диаметър ок. 20 - 24 см. Поставя се за 3-4 минути в силно загрятата фурна. Готовото яйчено суфле се изважда от фурната и с помощта на решетъчна лъжица леко се притиска в средата. Върху едната половина се поставя спаначената плънка, а с другата се похлупва.

Допича се във фурната до златист цвят. Едва сега готовото ястие може да бъде разделено на две големи порции. По желание може да се декорира със стръкчета копър.