Необходими продукти
1 с.л. масло
1 с.л. олио
1 бр. дафинов лист
1 малка глава ситно нарязан лук
1 морков
1 стръкче ситно нарязана целина
2 скилидки чесън
джинджифил
1 с.л. царевично брашно, разбито на паста с малко вода
650 гр. нарязани домати
1 с.л. захар
сол и черен пипер на вкус
100 мл. прясно мляко
300-400 мл. вода
Начин на приготвяне
- Загрейте олиото и маслото в тиган на средно висока температура. Добавете дафиновия лист и запържете за 20-30 секунди.
- Прибавете нарязания лук, морков, чесън и джинджифил и разбъркайте добре. Захлупете тигана и пържете 10-12 минути, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците не омекнат и лукът не придобие златисто-кафяв оттенък.
- Добавете пастата от царевично брашно и разбъркайте за 1-2 минути, като не допускате брашното да загори.
- Добавете нарязаните домати, захарта, солта, черния пипер. Пресипете сместа в тенджера и оставете да къкри около 20-30 минути, докато доматите не се превърнат в гъста каша.
- Изключете котлона, но оставете супата там още 5-6 минути. Махнете дафиновия лист.
- Пресипете супата в пасатор и разбийте на пюре. Докато уредът работи, сипвайте прясното мляко и водата на тънки струи. Разбъркайте добре.
- После върнете супата обратно в тенджерата и затоплете на котлона.
- Сервирайте веднага, като я подправите с малко кориандър и гарнирате с чеснови хлебчета.