В съчетание с плодове, грисът придобива изключително нежен, свеж и деликатен вкус. Може да бъде поднесен на закуска или под формата на чудесен изкусителен десерт.
Продукти за 4 порции:
50 г грис
500 мл пълномаслено мляко
2 с.л. захар
Настъргана кора на 1 портокал
150 г ягоди
Изсипваме гриса в тенджера. Постепенно прибавяме млякото, като разбъркваме. Оставяме сместа да заври на умерен огън, като бъркаме около 5 минути. Като заври, за да не се образуват бучки, продължаваме да бъркаме, докато грисът се сгъсти и стане гладък.
Сваляме тенджерата от огъня, добавяме захарта и настърганата портокалова кора и разбъркваме. Добавяме ягодите и ги смесваме внимателно с гриса. Цялата тази сладост разпределяме в четири купи и поднасяме с широка усмивка на любимите хора.
Декорацията с ягоди или микс от горски плодове би придала завършен вид на това съвършено произведение на кулинарното изкуство.