Думата "киноа" идва от изписването на испански на името на индианското племе кечуа "кinwa". Древните инки са считали културата за свещена и са я наричали "майката на всички зърна".
5 добри причини да не пренебрегвате киноата >>
Да започнем с това, че тази култура НЕ съдържа глутен - добра новина за всички, които имат непоносимост към тази съствака. Обяснението е простичко - киноа, всъщност, принадлежи не към семейство Житни, а към Щирови, към които се отнасят спанака и цвеклото. В сравнение с всички други зърнени култури, киноа се отличава с удивителното си богатство откъм жизненоважни и безценни хранителни вещества. Зърната съдържат незаменими аминокиселини, както и впечатляващи количества калций, фосфор и желязо.
Чудесна компания към състава на широка гама солени ястия и десерти.
Продукти за 28 хапки:
2 ч.ч. варена киноа
2 големи яйца
1 ч.ч. настъргани моркови
2 нарязани стръка зелен лук
2 намачкани скилидки чесън
¼ ч.ч. нарязан магданоз
½ ч.ч. настърган пармезан
2 с.л. брашно
½ с.л. сол
¼ с.л. прясно смлян черен пипер
Приготвяне:
Загряваме фурната на 150 градуса. Смесваме всички продукти в следната последователност...
... и разбъркваме добре...
Разпределяме сместа във формички за мъфини, печем не повече от 15 -20 минути...
... и хапките са готови...
Да ви е сладко!
Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...