За разлика от другите зеленчуци, гъбите са капризни по отношение както на съхранението, така и на приготвянето им.
#Купувате пакетирани гъби
Ако изобщо е възможно, избягвайте да купувате пакетирани гъби. За предпочитане са тези в насипно състояние. Това не само ще ви позволи да си изберете по-качествени гъби, но и ще ви излезе доста по-евтино. При пазаруването избирайте такива, които не са наранени или деформирани. Те трябва да бъдат твърди, равномерно оцветени и леко влажни, с мирис на земя и свежест.
#Съхранявате ги в найлонова торбичка
Найлонът не позволява влагата от гъбите да се изпарява, и това е предпоставка за появата на плесен и мухал. Правилният начин за съхранение е те да бъдат поставени в незатворена хартиена торбичка в хладилника.
#Оставането им в близост до други хранителни продукти със специфична миризма – грешка
Гъбите имат склонност да абсорбират миризми от другите храни, така че е най-добре да ги държите далеч от всеки един продукт със силна и натрапчива миризма, независимо дали са в хладилник или на стайна температура. Старайте се да ги държите по-далеч от продукти като сирене, билки, алиуми, колбаси и т.н.
#Не ги почиствате правилно
Как да се чистят гъбите зависи от това как планирате да ги сготвите. Тъй като гъбите абсорбират вода, не ги плакнете, както го правите с другите зеленчуци. Ако гъбите са предназначени за сурова консумация, не ги изплаквайте – използвайте мека, суха или леко овлажнена кухненска кърпичка. Ако ще варите гъбите, изплакнете всяка една поотделно, премахвайки замърсяванията с пръсти, а след това ги подсушете с хартиена кърпа. Едва тогава гъбите ще бъдат готови за топлинна обработка.
#Струпването на много гъби в съда за готвене с малко количество мазнина
Голяма грешка е да натрупате много или всички гъби в съда за готвене. Това ще предизвика задушаване и сваряване на гъбите, без да се даде възможност на водата да се изпари. При печене и при пържене гъбите се нуждаят от пространство, така че влагата от тях лесно да се отдели, и така те да съхранят естествения си вкус и аромат. Наред с това, при готвенето гъбите се нуждаят и от достатъчно мазнина (олио или масло), независимо дали се пържат или пекат. Тъй като гъбите са порести, недостатъчната мазнина и високата температура ще ги свият, ще намалят техния обем, ще ги направи жилави и корави.