Кралските печурки (тъмнокафяви) са по-вкусни от обикновените. Може да ги приготвите за дни на пости, пълнени с целина и чесън или да направите едно богато предястие, като ги напълните със сьомга и сирене "Крема". Следват двете рецепти, всяка за 4 порции.
Пълнени постни печурки на скара
Необходими продукти
8 средно големи кралски печурки
1 стрък сладка целина
1 скилидка чесън
2 стръка магданоз
2 стръка копър
1 с.л. зехтин
Черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне
Гъбите се измиват добре. Пънчетата им се отделят и се нарязват на дребно.
Стръкът целина, магданозът и копърът се нарязват на ситно. Слагат се в блендер заедно с обелената скилидка чесън, нарязаните пънчета и зехтина. Миксират се и се овкусяват с черен пипер и сол.
С готовата смес се пълнят гъбите и се нареждат на скара във фурната за 10 минути на 180 С градуса.
Пълнени печурки със сьомга
Необходими продукти за 4 порции
8 средно големи печурки
8 лентички пушена сьомга
125 г сирене "Крема"
50 г краве масло
1/2 връзка свеж копър
2 с. л. зехтин
Сол на вкус
Начин на приготвяне
Гъбите се запичат за 5 минути на 180 С градуса на скара, като във всяка се слага парче масло.
Копърът се нарязва на ситно и се смесва със сиренето в купа, заедно със зехтина.
От сьомгата се оформят широки фунийки, които се поставят в печурките и вътре се напълват с пастата от сирене.
Гъбите се поднасят като охладено предястие.
Разнообразие от рецепти може да намерите в новия ни сайт Bistro.bg