Всички обичаме шоколад. Жените - поне два пъти повече. От деца ни се повтаря, че шоколадът е вредна храна, която трябва да избягаме, защото ще ни изпадат зъбите, ще ни се появи кариес, ще се разболеем от диабет, ще надебелеем, няма да можем да спим, ще ни стане лошо... Ако се сещате още нещо, споделете с нас.

От време на време се появява някое опровержение на споменатите преди малко факти, което ни уверява, че черният шоколад всъщност е суперхрана. Знаете ли каква е истината? Купеният черен шоколад е точно толкова вреден, колкото и млечният. Единственото по-добро в него е, че съдържа по-голямо количество какао. Което не значи, че има по-малко захар, напротив. Съществуват варианти за това изкушение, което е направено от 100% какао и без никаква захар. Разбира се, всеки, който го е опитвал знае, че усещането, което такъв шоколад носи, е много далеч от удоволствие. В магазините за био храни се предлагат и шоколади със стевия, мед и чисти съставки, но тук знаем, че цената им не ни устройва напълно. И въпреки, че са био, шансът да намерите нещо странно в състава им не е пренебрежим. 

#Днес имаме предложение за вас: супер лесен домашен шоколад, за който са ви необходими само няколко съставки: чисто какао на прах, какаово масло, мед или стевия. За блокче шоколад са ви необходими 100 г. какаово масло, 50 г. какао и една или две супени лъжици мед - зависи от интензитета на шоколадовия вкус, който искате да получите. По-добра идея е да замените меда със стевия, тъй като тя не съдържа калории и е много по-сладка от захарта, но в случай, че досега не сте приготвяли нищо с билката, си спестете опитите и сега - тя има специфичен вкус, който е неприятен в случай, че прекалите с нея. 

#Първо разтопете какаовото масло на слънце или на водна баня. Избягвайте да го слагате в микровълнова, защото тя ще премахне полезните му съставки. След това към него добавете какаото и бъркайте добре, за да не останат бучици, които са горчиви на вкус при ядене. Накрая сложете и меда, като продължавате да държите сместа на водна баня. Разбъркайте много добре, за да стане абсолютно хомогенна смес. 

#Добавките могат да бъдат всякакви - сурови ядки или сушени плодове, листенца прясна мента (става божествено!) или портокалови корички. Можете да добавите и парченца пресни малини, ягоди или кокос, кокосови стърготини. Всичко, което обичате. Все пак за да запазите здравословното в шоколада, ви препоръчваме да избягвате да добавяте бисквитки, бонбони и други нездравословни пакетирани продукти.

#След като сложите и добавките, го изсипете или върху алуминиево фолио или хартия за печене, или във формички за лед в желаната форма, за да получите шоколадови бонбони. След това оставете в хладилника за няколко часа - знаете, че естествената форма на кокосовото масло е много твърда и се втечнява само при загряване. По тази причина не оставяйте шоколада на слънце или на топло.

#Най-хубавото е, че този шоколад е толкова засищаш и удовлетворяващ глада за сладко и на най-големия шокоманиак, че ще можете да изядете не повече от няколко парченца от него. 

Наслаждавайте се без угризения!